Blog

Je woning tijdens de vakantie op Airbnb verhuren

Je woning tijdens de vakantie op Airbnb verhuren

Nu de vakantie weer voor de deur staat, lijkt het heel slim om je eigen woning dan te verhuren via Airbnb of Wimdu, zodat je je verblijfkosten elders terug verdient. Maar mag dat wel?

 

Toestemming:

Eerst moet je vaststellen of je je huis mag verhuren, er is een verschil tussen een koopwoning of een huurwoning. Bij een koopwoning heb je toestemming nodig van de VvE, bij een huurwoning mag je je woning niet mag onderverhuren, tenzij je uitdrukkelijke toestemming hebt van de verhuurder. Ook je huurovereenkomst kan je hier meer duidelijkheid over verschaffen.

Negeer je dit verbod op onderhuur, dan kan de verhuurder ontbinding van je huurovereenkomst vragen bij de rechter en die kan ook bepalen dat jij als huurder de onderzoekskosten van de verhuurder moet vergoeden. Dit kan een hele dure grap worden.

Heb je toestemming om te verhuren, vergeet dan niet om dit te melden bij je inboedelverzekering (en bij de hypotheekverstrekker in geval van een koopwoning).

 

Regels voor vakantieverhuur in Amsterdam

Er gelden lokaal verschillende regels voor vakantieverhuur via Airbnb en Wimdu, maar voor Amsterdam gelden de volgende regels:

  • uitsluitend verhuur door de hoofdbewoner
  • uitsluitend incidentele huur (maximaal 60 dagen per jaar)
  • er moet toeristenbelasting worden afgedragen
  • de woning moet brandveilig zijn (rookmelder, CO2 melder, blusdeken)
  • er mag aan maximaal 4 personen worden verhuurd
  • de gasten mogen geen overlast veroorzaken

 

Toch verdienen aan je woning?

Er zijn een aantal mogelijkheden om wat te verdienen met een woning. Zo kun je een kamer verhuren als je zelf in deze woning woont. En bij iets grotere woningen mag je een deel van je huis (maximaal 40% van je vloeroppervlakte) verhuren als bed & breakfast. Hiervoor moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Nu is het wel legaal om dit deel van je huis langdurig te verhuren via Airbnb of Wimdu. Lees meer hierover op de website van de gemeente Amsterdam.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.