Blog

Woning verhuren en Belastingen

Woning verhuren en Belastingen
Er komen regelmatig vragen over de verhuur van je woning en de Belasting die hier eventueel over betaald moet worden. Een overzicht van de verschillende situaties:

Verhuur van EIGEN woning

 • je bent eigenaar
 • je woont op dit adres
 • je hebt een hypotheek
 • je verhuurt je woning tijdelijk via een vakantieplatform

Aftrekken: rente + kosten die met de verhuur te maken hebben, zoals gas, licht, water, schoonmaakkosten, wassen en advertentiekosten.

Bijtellen: – eigenwoningforfait

– inkomsten uit tijdelijke verhuur (70%)

– eventueel ontbijt en diner inkomsten bij resultaat uit overige werk in box 1.

 

Verhuur van een Kamer

 • je bent eigenaaar
 • je woont op dit adres
 • je hebt een hypotheek

Dan heb je onder voorwaarden recht op KAMERVERHUUR VRIJSTELLING.

 1. de huuropbrengst is lager dan €5246,- in 2018 (incl meubels en servicekosten)
 2. het betreft een kamer
 3. zowel jij als de huurder staan ingeschreven bij de gemeente
 4. de verhuur is voor langere tijd, dus geen vakantieverhuur.
Je voldoet aan deze voorwaarden:

Je hoeft de huurinkomsten niet op te geven , maar wel

         Aftrekken van de rente over de schuld

         Bijtellen van de eigenwoningforfait

Je voldoet NIET aan deze voorwaarden:

Dan valt de huuropbrengst in box 3 (sparen/beleggen), maar ook het verhuurde deel van de WOZ waarde moet opgegeven worden in box 3. En je kunt geen rente over dit deel aftrekken (box 1).

 

Verhuur van een 2e woning

 • Je bent eigenaar
 • Je woont niet op dit adres
 • Er is eventueel een lening afgesloten

De gehele woning moet worden opgegeven als vermogen in box 3.

Je hoeft de huuropbrengsten niet op te geven.

Je geeft de eventuele lening op als schuld in box 3.

 

Verhuur van een Huurwoning:

 • Je bent geen eigenaar, maar huurder.
 • Je verhuurt (een deel van) de woning.

Als je een normale huurt ontvangt (huur + servicekosten), heeft dit geen gevolg voor de aangifte inkomsten belasting.

 

Bron: Belastingdienst

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/interneteconomie/ik-verhuur-mijn-huis/ik-verhuur-mijn-huis

 

 

6 Comments

 1. Gast

  Zelf heb ik goed onderzoek gedaan voordat ik mijn huis verhuurde voor een langere tijd toen ik naar het buitenland ging. Vooraf wist ik al over bepaalde aftrekposten, maar het is altijd beter om even onderzoek te doen of het verhuren van je huis de moeite waard is. Zeker wanneer je voor een korte tijd verhuurd.

 2. Giegie

  Hi, een vraagje: mag je een koophuis verhuren met inboedel? Hoe staat het hiermee? Dankjewel

 3. Marian

  Hartelijk dank voor je vraag. Of je je huis mag onderverhuren (met inboedel) hangt van een aantal zaken af, zoals wat voor soort (koop of huur) huis heb je?

  Een koophuis:
  Over je eigen woning mag je uiteraard beschikken, maar of je mag verhuren hangt af of hypotheekverstrekker hiervoor toestemming geeft. En bij een appartement heb je ook nog te maken of de VvE het toestaat. Vergeet ook niet je inboedelverzekeraar te waarschuwen bij eventuele verhuur.

  Een huurhuis:
  Hier geldt over het algemeen dat de verhuurder toestemming moet geven voor onderhuur. Bij een sociale huurwoning kun je je beroepen op huisbewaring. Er gelden bijzondere regels voor deze vorm van onderverhuur. Deze regels zijn in het leven geroepen zodat je kunt terug keren in je woning na je afwezigheid, de onderhuurder heeft geen huurbescherming.. Vooral corporaties gaan hier in mee.
  Bij een geliberaliseerde huurwoning wordt onderverhuur meestal verboden. Moet je elders wonen in verband met werk of studie, dan kun je het beste aan de verhuurder uitleggen waarom je je woning wilt onder verhuren en dat je onder voorwaarde van huisbewaring wilt ‘onderverhuren’. Verhuurders zijn vooral bang dat ze met een onderhuurder achter blijven, want die krijg je niet zomaar uit je woning.

  Wanneer kom je in aanmerking voor huisbewaring?
  – vanwege werk of studie;
  – langdurige verpleging of verzorging;
  – een langdurige (wereld)reis;
  – proef – samenwonen;
  – proef remigratie;
  – detentie langer dan 3 maanden;
  – om een andere – zwaarwegende – reden.

  De periode van huisbewaring is minimaal 3 maanden en maximaal 1 jaar, met in een aantal gevallen de mogelijkheid van verlengen met 1 jaar. Voor proef-samenwonen en proef-remigratie geldt een maximum termijn van 1 jaar.
  Na afloop van de vastgestelde periode wordt de huurovereenkomst beëindigt of keer je terug in je woning. De huisbewaarder kan in geen enkel geval aanspraak maken op de woning, m.a.w. heeft geen huurbescherming.
  Toestemming van de verhuurder is een voorwaarde, anders is het illegale onderhuur.
  Je mag geen hogere huur vragen dan je zelf betaalt, je mag wel een kleine vergoeding voor de meubilering vragen en de huisbewaarder betaalt voor zijn gebruik van gas, licht en water.

  Meer weten? Neem dan contact op via email: info@doehetzelfverhuren.nl

 4. Marlijn

  Goeiedag,

  Ik heb een eigen woning. Dus ik ben eigenaar van dat huis. Maar zelf woon ik niet in dat huis, maar verhuur het voor een gezin. Is het wel de moeite waard het huis te verhuren? Waarom ik dat vraag, is omdat mijn huurprijs iets lager zit dan normaal, omdat ik het gezin tegemoet wil komen.

 5. Marian

  Hi Marlijn,

  Dank voor je vraag, maar eigenlijk kan alleen jij die vraag beantwoorden, want wat is de reden dat je verhuurt?
  Een huis verhuren doet men over het algemeen om twee redenen:
  1. Omdat je (tijdelijk) ergens anders woont en dat je op deze manier de kosten van je woning niet hoeft te dragen.
  2. Omdat je (veel) spaargeld hebt en je bij verhuur van een woning een veel beter rendement maakt dan op je spaarrekening.

  Een mogelijk derde argument om te verhuren (die zou wellicht voor jou opgaan), is dat je over een woning beschikt en dat je die aan een ander verhuurt, omdat die een woning nodig heeft en jij niet. Een charitatief motief dus en dat is mooi.

  Maar als jouw situatie een tweede woning betreft, hoef je de huuropbrengsten niet op te geven. Maar wil je precies weten hoe het zit, bel dan met de Belastingtelefoon (0800-0543 = gratis) of neem contact op met een fiscale adviseur.

 6. Remco Spruit

  Hallo,

  Ik wil een vrij grote woning gaan kopen waarin ik zelf ga wonen en het grootste gedeelte wil verhuren voor langere perioden (dus geen Airbnb e.d.). Ik kom dus zeker over de kamervrijstelling heen. Ik twijfel ook of ik voor elke kamer een eigen toilet en keukenblok ga plaatsen zodat het een “zelfstandige” woonruimte wordt zodat mijn huurders eventueel ook huurtoeslag kunnen aanvragen. Uiteindelijk blijft de vraag welke optie het meest gaat opleveren. De WOZ moet ik opgeven in box 3 als vermogen, maar begrijp ik dan goed dat ik de huur niet hoef op te geven en dat ik dan kosten ook niet kan aftrekken?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.