Blog

(Vervolg van vorig artikel over Huurprijsbepaling)

Verhuurmakelaar veroordeeld tot boete

Verhuurmakelaar veroordeeld tot boete

Onlangs is een makelaar veroordeeld tot een schadevergoeding van €60.000 te betalen aan een huurder, omdat hij had verzuimd om deze huurder in te lichten over de mogelijkheid om binnen 6 maanden na aanvang van de huur de hoogte van zijn huur te laten toetsen bij de Huurcommissie. Dit behoort namelijk tot de zorgplicht van een makelaar.

In Amsterdam worden wel meer woningen verhuurd waarvan het twijfelachtig is of deze woningen wel de vereiste minimale aantel 141 punten hebben om een geliberaliseerde huur te mogen vragen. Het puntensysteem geeft de kwaliteit van een huurwoning in punten weer en wordt o.a. bepaald door de oppervlakte van vertrekken en overige ruimtes (niet de verkeersruimtes), de luxe afwerking van keuken en badkamer, de hoogte van het energielabel, de WOZ waarde en of de woning een monument is (zie vorig artikel Huurprijsbepaling).

Deze makelaar is m.i. al de fout in gegaan door een woning te verhuren die klaarblijkelijk tot de sociale woningvoorraad behoort, ook al is het een woning van een particuliere verhuurder. Je kunt dit voorkomen door van de woning de punten te laten opnemen (zie ook marianrudolphus.nl/tarieven).                              In de praktijk kan dit betekenen dat als de Huurcommissie oordeelt dat een huurwoning niet de benodigde punten van 141 heeft, dit leidt tot huurprijs verlaging naar de bij het aantal punten behorende maximale huurprijs en teruggave van het teveel betaalde huur en in dit geval zelfs tot een boete van €60.000. En dan hebben we het nog niet eens over de verstoorde relatie met je verhuurder.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.