Blog

Nieuwe wet voor verhuurders

Het wetsartikel 417 BW (Bijzondere overeenkomsten, Lastgeving) gaat veranderen en dit gaat in de praktijk betekenen dat een verhuurder veel duurder uit is als hij in zee gaat met een verhuumakelaar, want bemiddelingskosten zijn meestal 1 maand huur, vermeerderd met 21% BTW. Een particuliere verhuurder kan in veel gevallen die BTW niet aftrekken en hij betaalt dus bovenop de courtage ook nog eens een enorm bedrag aan belastingen. Dit zal tot gevolg hebben dat een verhuurder de huur zal verhogen om deze kosten te compenseren, want in het meest ongunstige geval vertrekt een huurder na een jaar  weer (met slechts 1 maand opzegtermijn), waarna die verhuurder weer die kosten moet ophoesten. Dit is dus een sigaar uit eigen doos voor de huurder.

De veranderingen houden in:

1. Een verhuurmakelaar mag alleen nog bemiddelingskosten in rekening brengen bij een verhuurder, als hi bemiddelt voor de verhuurder (ook al krijgt hij hier geen vergoeding voor). Een verhuurmakelaar mag alleen bij een zoekopdracht van een huurder aan deze huurder een vergoeding vragen.

2. Het online presenteren van een woning op de website van een makelaar moet worden gezien als een bemiddeling voor die verhuurder, ook al doet hij dit gratis.

3. Als een makelaar bemiddelt voor een verhuurder, mag hij geen kosten in rekening brengen bij  de huurder. Het maakt daarbij niet uit hoe de makelaar dit noemt (bijvoorbeeld: bemiddelingskosten, contractkosten, marketingkosten, verhuurkosten, administratiekosten, commissiekosten, advieskosten, makelaarskosten, courtage, eenmalige kosten huurder, etc.).

4. Geen dubbele courtage meer bij kamer verhuur

Veel verhuurders zijn prima in staat om een aantal handelingen betreffende de verhuur zelf te verrichten, zoals aanschrijven, bezichtigen en onderhandelen. Zelfs het maken van een huurovereenkomst is sterk vereenvoudigd door standaard huurovereenkomsten die op internet te vinden zijn. Het wordt wel een beetje gecompliceerder bij verhuur voor bepaalde tijd.

Echter, het presenteren op de grootste verhuursite van Nederland, namelijk die van Pararius en op de runner-up site Funda is niet mogelijk voor een particulier. Daarom biedt DOE HET ZELF verhuren de mogelijkheid om uw woning te presenteren op Pararius, alle andere handelingen, zoals tekst en foto’s maken, bezichtigingen, onderhandelingen, huurovereenkomst maken en de sleuteloverdracht doet u dan zelf. Momenteel is het presenteren op Funda nog niet mogelijk, maar DOE HET ZELF verhuren hoopt dit binnenkort ook te kunnen aanbieden.

Bij aankoop van een van de  basispakketten krijgt de verhuurder toegang tot een online gids die de verhuurder stap voor stap door het verhuurproces loodst. Mocht u er toch niet uitkomen, of andere vragen hebben, dan kunt u terecht bij de help desk van DOE HET ZELF verhuren voor al uw vragen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.