Blog

Veiligheid in huis: Rook- en CO-melders

Veiligheid in huis: Rook- en CO-melders

Verhuurders advies

Hang in elke woning een rook- en CO melder en voorkom het risico van inademen van giftige rook of van het reukloze koolmonoxide.

 

De rookmelder

De meeste slachtoffers bij brand in huis vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog. Als je wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, word je van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten.

 

De meeste slachtoffers bij brand vallen dan ook door het inademen van rook. Rookmelders zijn dus van levensbelang!

 

Tips

 • hang een rookmelder in de gang, in elke slaapkamer, maar ook bij de wasmachine / droger
 • sluit alle binnendeuren, en gesloten deur zorgt ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft.
 • test je rookmelder regelmatig en vervang tijdig de batterijen (datum op een stickertje)
 • houdt je rookmelder schoon, anders ‘ziet’ hij de rook niet meer

 

Koolmonoxide: je proeft of ruikt het niet

Heb je een kachel of geiser die slecht onderhouden is of in een slecht geventileerde ruimte staat? Dan kan er koolmonoxide vrijkomen, doordat het verbrandingstoestel de gassen niet volledig verbrandt.  Ook de verkeerde aansluiting van een moderne CV-ketel kan een oorzaak zijn. Het gevaarlijke van koolmonoxide is: je proeft of ruikt het niet. Bij inademing raak je al snel bewusteloos.

 

 

Wat is een koolmonoxidemelder?

Een koolmonoxidemelder is een apparaat dat een alarm geeft als de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht te groot wordt.

Een koolmonoxidemelder moet niet gezien worden als een vervanging van de (jaarlijkse) controle van een verbrandingstoestel, maar zo’n melder kan wel levensbedreigende situaties voorkomen.

 

Uiteraard hoort een blusdeken en eventueel een brandblusser in de keuken

2 Comments

 1. Marie

  Het is inderdaad verstandig om in verschillende ruimtes rookmelders te hangen. Volgens mij is dat tegenwoordig ook verplicht. Daarnaast hebben wij ook brandblussers op verschillende plekken staan, zodat we snel kunnen blussen mocht dit nodig zijn. Ik kan het iedereen aanraden!

 2. Marian

  We kunnen hier niet genoeg op hameren, want better safe than sorry.
  Wat betreft de verplichting, voor nieuwbouw is het verplicht sinds 2003, voor bestaande bouw wordt het ingevoerd op 1/7/22. Maar voor de mensen die in een bestaande woning wonen, waarom wachten, doe het nu al?!!!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.