Blog

Huizenprijzen te hoog? Koop een klushuis!

Huizenprijzen te hoog? Koop een klushuis!
Voor veel starters zijn de huizenprijzen te hoog om een woning te kopen. Dus zul je creatief moeten zijn om toch een woning te bemachtigen. Het kopen van een klus-huis kan dan een oplossing zijn.

Klussen is populair, zeker op televisie, maar je hoeft niet eens zelf handig te zijn om dit voor elkaar te krijgen. Veel klus-panden worden verkocht door woning corporaties en zijn gemiddeld 20% goedkoper dan een woning die ‘kant-en-klaar’ is. Het is wel zaak dat de fundering goed is en het is dan ook raadzaam om altijd een bouwkundige inspectie te laten doen, want dan zijn de kosten niet te overzien.

Hoe geef je je woning meer waarde?
  • Begin met het maken van een goed onderbouwd plan met iemand die deskundig is. Er zijn bedrijfjes die hier in gespecialiseerd zijn.
  • Je kunt delen van de verbouwing zelf doen (zoals slopen) en delen uitbesteden aan een aannemer of een goede klusser.
  • Op youtube vindt je allerlei instructie video’s over verbouwen van een woning, zoals bijvoorbeeld de instructie video’s van de Praxis.
  • Als je de mogelijkheid hebt om meer ruimte te creëeren, heb je al veel waarde toegevoegd. Denk hierbij aan een serre of een dakkapel, het slopen van een nutteloze schoorsteen. Woningen worden verkocht op basis van een m2 verkoopprijs.
  • Besteedt niet te veel aan een luxe keuken of badkamer, dat leidt niet tot verhoging van de m2 prijs. Kies voor een standaard showroom model voor een keuken of een keuken van Ikea en maak een eenvoudige maar nette badkamer. Tenzij je zelf van plan bent om er heel lang te wonen, kies dan wel voor wat je mooi vindt.
  • Vergeet niet je woning te isoleren en zo een hoger energielabel te verkrijgen.

Ook als huurder is mogelijk om een klus-huis te huren. Een huurder betaalt huur als tegenprestatie voor het verkrijgen van de woning, maar dat hoeft niet altijd geld te zijn. Als je handig bent en de verhuurder heeft een woning die opgeknapt moet worden, kan het doen van kleine verbouwingen ook als huurbetaling worden gezien. Regel dit wel goed in de huurovereenkomst.

Voorbeelden van klushuizen:

Klushuis Amsterdam

Woonstad Rotterdam

Portaal Utrecht

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.