Blog

Expat Ruling discrimineert Nederlandse huurder

Expat Ruling discrimineert Nederlandse huurder

De inkomenseis voor een expat is bruto 30 x de huur, de gewone Nederlander moet bruto 48 x verdienen.

Door enorme huurverhogingen worden de huren voor grote groepen Nederlanders onbetaalbaar en moeten zij hun stad verlaten. In een eerdere blog heb ik al geschreven dat er veel te weinig woningen zijn gebouwd voor mensen met een middeninkomen (ongeveer 78% van onze bevolking). Hierdoor worden de agent en de verpleegster, maar ook de starter de stad uitgejaagd. En hoewel de overheid de geliberaliseerde verhuur graag overlaat aan de markt, durf ik wel te stellen dat diezelfde overheid die markt zelf ernstig heeft verstoord. Je zou dus verwachten dat er nu een inhaal slag met woningen voor de middeninkomens wordt gemaakt, maar dat zal niet gebeuren. De aantallen woningen die de komende 10 jaar gebouwd zullen worden, zullen niet voldoende zijn voor de grote aantallen starters en verdieners met een middeninkomen.

Discriminatie

Een van de redenen dat de huren steeds meer stijgen, is omdat er steeds meer expats naar Nederland komen en ook gehuisvest moeten worden. Vorig jaar zijn bijna 18% van de woningen in Amsterdam verkocht voor de verhuur, dat wil zeggen dat de koper er niet zelf gaat wonen. Maar de huren zijn zolangzamerhand te hoog voor de Nederlander en de buitenlanders maken daar dankbaar gebruik van, want zij kunnen met een lager salaris in duurdere huizen wonen vanwege de tax ruling. De Nederlander die dit voordeel niet heeft, moet bruto 48 x de maandhuur verdienen, terwijl de expat slechts 30 x bruto hoeft te verdienen.

Om van de 30%-regeling* gebruik te kunnen maken, geldt onder meer de voorwaarde dat een werknemer moet beschikken over een specifieke deskundigheid die op de Nederlandse arbeidsmarkt niet of schaars aanwezig is (deskundigheidsvereiste). Dit kan blijken uit het niveau van opleiding, mate van ervaring of de hoogte van het salaris. De roept de vraag op of al die expats die hier werken arbeid verrichten dat een Nederlander dus niet kan. IK BETWIJFEL dit en roep de journalistiek op om dit eens uit te zoeken.

Expat rulingDit houdt in dat de werkgever onder bepaalde voorwaarden de werknemer 30% van het brutoloon belastingvrij kan vergoeden.

https://fd.nl/economie-politiek/1152734/rekenkamer-stuit-vooral-op-raadsels-bij-700-mln-belastingvoordeel-expats

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *