Blog

Uitspraak Hoge Raad: Sigaar uit eigen doos?

Uitspraak Hoge Raad: Sigaar uit eigen doos?

Online presentatie is bemiddeling voor Verhuurder

In Nederland werd door rechters verschillend gedacht over het presenteren van een woning op de website van een makelaar en/of Pararius en of dit nu wel of geen bemiddeling was ten behoeve van de verhuurder. Diverse collega makelaars zijn veroordeeld tot het terug betalen van bemiddelingskosten aan de huurder, terwijl collega’s in andere steden hiertoe niet veroordeeld werden.

Maar op 16 oktober j.l heeft de Hoge Raad een einde gemaakt aan deze rechtsongelijkheid:

Online presentatie is bemiddeling voor Verhuurder  – ECLI:NL:HR:2015:3099

Een makelaar die woonruimte van een verhuurder online presenteert, wordt vanaf heden geachte te bemiddelen voor de verhuurder. Het maakt hierbij niet uit of de verhuurder de makelaar benadert, of vice versa. Alleen als bij de presentatie de contactgegevens van de verhuurder zichtbaar zijn, is er geen sprake van bemiddeling door de makelaar, want de huurder kan zelf contact opnemen met de verhuurder en zèlf met hem/haar onderhandelen.

In de praktijk mag een makelaar dus géén bemiddelingskosten meer mag vragen aan de huurder, maar hij moet deze kosten in rekening brengen bij de verhuurder. Dit kan betekenen dat de huren van particuliere verhuurders omhoog zullen gaan, want huurders hebben een verregaande huurbescherming en kunnen nog steeds met het grootse gemak een huurovereenkomst beëindigen (met in achtneming van 1 maand opzegtermijn). De verhuurder zal dan weer de hoge bemiddelingskosten voor nieuwe verhuur moeten maken. Door de bemiddelingskosten te versleutelen in de huur, verlaagt hij zijn kosten.

Het is ook niet ondenkbaar dat verhuurders zullen proberen om te onderhandelen met de makelaars over de bemiddelingskosten, maar het werk van een makelaar is veel meer dan over het algemeen wordt aangenomen. Dit bestaat zoal uit: een presentatie maken voor eigen website en voor de verhuursite van Pararius, promotie voor de woning via social media en aanschrijven collega’s, aanschrijven kandidaat huurders, mails beantwoorden van kandidaten, alle bezichtigingen, onderhandelingen met kandidaat, checken kandidaat, goede huurovereenkomst en eventueel vertalen in het Engels, inspectie en sleuteloverdracht en eventueel afrekening vorige huurder.

Een andere mogelijkheid is dat kandidaat huurders zullen moeten gaan betalen voor bezichtigingen. Tot heden gebeurde dat niet, omdat die kosten in de bemiddelingskosten zijn verwerkt.

De goedkoopste oplossing voor een verhuurder is zijn woning presenteren op Funda en Pararius door DOE HET ZELF verhuren. Met het goedkoopste startpakket Pararius van € 199,- (incl BTW) wordt de woning op diverse huizensites gepresenteerd. Er zijn ook nog twee andere startpakketten, t.w. Funda (€245,-) en een combinatiepakket Pararius & Funda (€325,-). Alle andere handelingen, zoals tekst en foto’s maken, bezichtigingen, onderhandelingen, huurovereenkomst maken en de sleuteloverdracht doet u zelf, of besteedt u ook deels uit aan DOE HET ZELF verhuren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.