Blog

Amsterdam: meldplicht Airbnb

Amsterdam: meldplicht Airbnb

Je woning tijdelijk onderverhuren via Airbnb past helemaal in het plaatje van de deeleconomie, maar helaas zijn er altijd lieden die misbruik maken van dit mooie initiatief.

Amsterdam worstelt hier niet mee vanwege jou omdat jij je netjes aan de regels houdt (< 60 dagen, max 4 personen), maar met lieden die zich niet aan de regels houden. Uit onderzoek is gebleken dat 35% van de aanbieders meerdere huizen bezitten en het hele jaar door verhuren. Ze maken 6 accounts aan bij Airbnb en verhuren ook via Wimdu en Booking.com. Ze houden zich niet aan de regels voor hotels en ook niet aan de regels voor shortstay of van particulier vakantieverhuur. Ze veroorzaken zo niet alleen overlast maar ook de (brand)veiligheid is in het geding.

NRC: hoe Amsterdam worstelt met Airbnb

Airbnb zou meer moeten doen aan die klachten, want overlast en andere klachten van zowel huurders als verhuurders worden niet serieus genomen. Bijvoorbeeld de toeristen die na klachten van de buurt door handhaving op straat worden gezet, zullen niet snel weer huren via Airbnb. En er staan huizen op de site van Airbnb zonder dat de eigenaar het weet, of huizen die leeggeroorfd worden, dit zijn horror stories die plaatsvinden.  Steeds meer burgers gaan eisen dat de gemeente de overlast aanpakt en als die overlast door Airbnb niet serieus wordt genomen, zal de gemeente Airbnb steeds meer aan banden proberen te leggen. En de nette verhuurder is daar het slachtoffer van.

 

Meer weten?

Tegenlicht: Slapend rijk

5 worst Airbnb horror stories

Recordboete voor Airbnb verhuurder

Grappig: James Cordon vraagt zich ook af waarom Airbnb zo populair is.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.