Blog

Huurcalculator (GL) vs Huurprijscheck (HuCo)

Huurcalculator (GL) vs Huurprijscheck (HuCo)

Betaal je als huurder te veel huur? Dan kun je dat eenvoudig zelf controleren. Groenlinks heeft een huurcalculator ontwikkeld waar huurders kunnen controleren of ze te veel huur betalen. Echter, geeft deze check wel een juiste uitkomst?

De Huurcommissie heeft ook een huurprijscheck en die is leidend bij zittingen van de Huurcommissie.

Vergelijking tussen beide checks:

Ik heb een willekeurige woning ingevoerd in beide checks met de volgende gegevens:

 • Opp woon-slaapkamer 50,63m2 (meergezinswoning/flat/etage).
 • Opp keuken 8,05m2, lengte aanrecht > 2m, luxe wasemkap, inbouw combi over/magnetron, inbouw 6 pitskookplaat, inbouw koelvriescombinatie, luxe mengkraan 1 hands.
 • Opp badkamer 2,93m2, een douche, designer radiator, kastje met inbouw wastafel, mengkraan 1 hands, aluminium frame
 • Opp. toilet 0,9m2, zwevend
 • Aantal verwarmde vertrekken = 3 (kamer, keuken, badkamer)
 • Energie index voor WWS 1,12
 • Minimale WOZ waarde (€52085,-), omdat er geen WOZ waarde bekend is.
 • Geen luxe voor keuken of badkamer
 • Geen privé buitenruimte
 • Geen zorgwoning, geen monument.

Groenlinks Huurcalculator:

In de huurcalculator van GL kom je op een maximale huur van €536,99 = 105 punten

Maar daar is wel het een en ander op aan te merken:

 1. In de huurcalculator van GL wordt geen rekening gehouden met het Energie label, dan wel de Energie Index. Dat is toch vreemd voor een groene partij, je zou verwachten dat ze deze inspanning van verhuurders zouden omarmen. Hoe beter het label, hoe meer punten, hier wordt de huurder ook beter van.
 2. In de calculator wordt geen rekening gehouden met een WOZ waarde, omdat volgens GL: “In het huidige puntenstelsel voor sociale huur telt de WOZ-waarde (de marktwaarde van een woning, mede gebaseerd op de locatie) zwaar mee in de berekening. Wat GroenLinks betreft moet vooral de kwaliteit van de woning leidend zijn voor de prijs, en niet de locatie. Het is daarom nog niet zeker of de WOZ-waarde wordt meegeteld in ons definitieve wetsvoorstel, en zo ja, hoe zwaar. Dat kan gevolgen hebben voor de huurprijs”. M.a.w. je betaalt voor een woning in Appingedam net zo veel als voor een woning in Amsterdam…………!
 3. In de calculator van GL worden alle oppervlakten meegeteld, zo ook het toilet, dit is niet juist. En is een toilet gesitueerd in een badkamer, dan moet er 1m2 van de opp. worden afgetrokken i.v.m. toilet.
 4. Privé buitenruimte is een prettige bijkomstigheid voor de huurder, maar dat komt ook niet ter sprake in deze calculator.

De huurprijscheck van de Huurcommissie:

De uitkomst van de huurprijscheck van de Huurcommissie is 128 punten, dat geeft een maximale huur van €663,24.

Conclusie:

Bij de huurprijscheck van HuCo heeft een woning meer punten en dus een hogere maximale huurprijs. Zelfs als je de WOZ punten (10) hiervan zou aftrekken zoals GL graag wil, dan nog is de maximale huurprijs €608,32 (118punten) en dit is nog steeds hoger dan de uitkomst van de huurcalculator van GL. Kortom, de calculator geeft valse verwachtingen over de hoogte van je huurprijs. Wil je echt weten wat de huur zou mogen zijn, doe dan de huurprijscheck van de Huurcommissie. Als huurder heb je het recht je aanvangshuur te laten toetsen bij de Huurcommissie.

Maximale huurprijsgrens zelfstandige woonruimte per 1/7/20

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.