Blog

Hoe bereken je de maximale huurprijs?

Hoe bereken je de maximale huurprijs?
M.a.w. wanneer is een huurprijs geliberaliseerd en wanneer niet?

LET OP!!!!

Elke huurder heeft de mogelijkheid om de AANVANGSHUUR te laten toetsen bij de HUURCOMMISSIE:

 • alle huurovereenkomsten, ongeacht de hoogte van de huur kunnen worden getoetst door de Huurcommissie;
 • mits de aanvangshuur korter is dan 6 maanden (tenzij het een huurovereenkomst is voor max 2 jaar, dan kan de aanvangshuur tot 6 maanden na einde van de huurovereenkomst worden getoetst);
 • een woning met 141 punten en minder heeft een maximale huur dat overeenkomt met dat aantal punten (sociale huur)
 • voor woning met 142 punten en meer mag de verhuurder zelf de hoogte van de
  huurprijs bepalen (vrije sector of geliberaliseerd).
 • voor kamers zijn de huurprijzen altijd gebonden aan een maximale huurprijs, er is geen vrije sector.

Het is dus van belang voor elke verhuurder om te weten wat het puntentotaal is van je woning of kamer die je wilt verhuren. Je kunt bij de Huurcommissie zelf vrij eenvoudig een puntentelling starten die – als je de regels goed volgt – redelijk betrouwbaar is:

Wat bepaalt in grote lijnen het puntentotaal dat een woning scoort en wat kun je daar als eigenaar nog aan doen?

 • Het aantal meters van woonoppervlakte, dus (verwarmde) woonkamer, andere kamers, keuken en badruimte. Andere ruimten, zoals zolder, kelder, gang, garage, wasruimte en bergingen tellen maar in zeer beperkt mate mee.
 • WOZ waarde. De WOZ waarde is een zeer belangrijke component in de puntentelling. Als u uw woning net heeft gesplitst en u heeft nog geen WOZ waarde ontvangen, dan is het aan te raden om nog even niet te verhuren. Want wordt uw woning getoetst bij de Huurcommissie en u kunt geen officiële WOZ waarde overleggen, dan wordt uw WOZ waarde op het minimum van €47.960 gesteld. Deze WOZ waarde levert een schamele 40 punten op en het kan gebeuren dat uw woning wordt aangemerkt als sociale huurwoning, terwijl de nieuwe WOZ waarde veel hoger is. Dit heeft dus invloed op de hoogte van de huur.                                                                      Hoe wordt het puntentotaal van de WOZ waarde bepaald?
 • Energieprestatie

 

 

Liberalisatiegrens

De liberalisatiegrens was sinds 2015  €710,68 en daarna niet meer verhoogd, maar per 1 juli 2019 wordt de liberalisatiegrens €720,42. Dit komt overeen met 141 en 142 punten.

Dit is van belang voor huurovereenkomsten die ingaan na 1/7/19. Gaat de huurovereenkomst voor 1/7/19 in, dan geldt nog het oude regime.

(*) Er is een uitzondering voor woningen < 40m2 in Amsterdam en Utrecht, gebouwd tussen 2018 en 2022. Hier geldt een ander tarief, nl. €62,- i.p.v. €147,-
(**) Heeft u nog geen WOZ waarde, dan krijgt u woning 40 punten en dat is aanzienlijk minder dan deze 72.
Conclusie:
Met een totaal van 137 punten is het appartement dus NIET geliberaliseerd. Verhoog je het energielabel naar B, dan is het totaal aan punten 150 en is het appartement WEL geliberaliseerd.
Je vloeroppervlakte kun je niet zo gemakkelijk veranderen en op de hoogte van de WOZ waarde heb je ook weinig invloed, maar investeren in een betere energieprestatie van je woning kan wel vrij eenvoudig en is dus uiterst zinvol.

De gebruikte bedragen zijn de bedragen die gelden vanaf 1/7/2019

 

1 Comment

 1. Welles

  Dit voorbeeld heeft mij geholpen bij het vaststellen van de huurprijs voor mijn moeder’s woning. Zij wilde al voor een tijdje haar huis verhuren, maar wist niet tegen welke prijs. Hartelijk dank voor uw hulp.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *