Blog

Amsterdam bemoeilijkt Woningdelen -> Verhuuradvies!

Amsterdam bemoeilijkt Woningdelen -> Verhuuradvies!

Met nieuwe regels gaat de gemeente Amsterdam het woningdelen enorm veel moeilijker maken. De verhuurder moet een dure vergunning aanvragen om de woning om te zetten naar een onzelfstandige wooneenheid (kamergewijze verhuur). En de gemeente zal terughoudend zijn in het verstrekken van die vergunning, want die wil graag haar woningvoorraad op peil houden. Dit is slecht nieuws voor al die jongeren die een betaalbare en gezellige woning zoeken.

Hoe is jou situatie:
 1. De woongroep was al voor 1 januari 2017 als woongroep aangemeld: dan verandert er niets, maar blijven wel de voorwaarden voor een woongroep gelden.
 2. De woning werd al voor 1 januari 2017 bewoond onder de voorwaarden van een woongroep, maar was niet als zodanig aangemeld bij de gemeente: er moet voor deze woongroep een vergunning worden aangevraagd, of de verhuur anders regelen.
 3. Nieuw te vormen woongroepen moeten een vergunning aanvragen, of de verhuur anders regelen.
Welke mogelijkheden zijn er om toch een woning te (blijven) delen? ?
 1. Je hebt al een woongroep en doet niets. Je hoopt dat de gemeente de woongroep niet opmerkt. De gemeente registreert wie er op een adres woont doordat ze bij inschrijving bij de Basisadministratie naar een huurovereenkomst vraagt. De gemeente weet zo hoeveel personen er op één adres wonen. Worden de regels overtreden, dan zal de gemeente ter plaatse een woningonderzoek doen. Dus zolang er geen mutatie in je woongroep plaats vindt, is er niet zo veel aan de hand. Echter de boetes zijn erg hoog (€6000 – €20.500) en de eigenaar van een pand zal dit risico niet snel willen nemen.
 2. Aanvraag vergunning door de eigenaar/verhuurder van de woning voor kamergewijze verhuur. Let op er is een verschil tussen een vergunning voor 3 en 4 personen of voor meer dan 5 personen. Lees hier hoe die regels verschillen.

  Mijn ADVIES:

  1. Woningdelen met 1 andere persoon. Dit kan zonder vergunning en je wordt automatisch aangemerkt als een huishouden. Je moet echter wel met z’n tweeën voldoen aan een eventuele inkomenseis voor deze woning.
  2. Of Hospita-verhuur: Twee personen huren een woning en mogen aan maximaal 2 andere huishoudens een kamer verhuren. In theorie zou dit dus aan 4 personen kunnen zijn, maar door de eisen die gelden bij kamerverhuur, blijft dit theorie. Ook hier geldt een eventuele inkomens, waarbij het inkomen van de onderhuurders niet meetelt.
   Wat zijn de eisen voor hospita-verhuur:
   • De hoofdhuurder (max. 2) is zelf hoofdbewoner (vraag wel toestemming aan de eigenaar).
   • De hoofdhuurder heeft minimaal 50% van de woning exclusief voor zichzelf. De keuken en de badkamer tellen hier niet in mee, omdat die gedeeld worden met de onderhuurder(s).
   • Als hoofdhuurder mag je maximaal aan 2 huishoudens onderverhuren.
   • Er moet voor iedere onderhuurder gemiddeld 12m2 beschikbaar zijn (dus heeft 1 persoon 10m2, dan moet de andere over 14m2 beschikken).

    

   Hospita huurovereenkomst:

   Regel de onderhuur met een zogenaamde hospita huurovereenkomst. Het voordeel is dat de onderhuurder de eerste 9 maanden geen huurbescherming heeft en dat de huur zonder opgaaf van reden (met 3 maanden opzegtermijn) kan worden opgezegd. Wel gelden de regels van een onzelfstandige woning (=kamer) en bepaalt het aantal WWS punten de hoogte van de huurprijs. De onderhuurder kan deze laten toetsen door de Huurcommissie en zo eventueel een huurverlaging afdwingen.

   Wil je meer advies over woningdelen, een huurovereenkomst of een screening, neem contact op met Marian Rudolphus voor meer informatie.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *